Zdrowy mikrobiom jelitowy

mikrobiom jelitowy

Zdrowy i zróżnicowany mikrobiom jelitowy konia zapewnia mu dobre samopoczucie. Zachwiana równowaga w populacji bakterii oraz drobnoustrojów może prowadzić do poważnych chorób, powodować spadki odporności, pogorszenie kondycji oraz wydajność u koni sportowych. Sprawdź, jak zadbać o zdrowie jelit Swojego konia, aby utrzymać go w jak najlepszej formie.

MIKROBIOM, CZYLI DROBNOUSTROJE JELITOWE

W przewodzie pokarmowym konia występuje wiele rodzajów bakterii, a każdy z nich skutecznie trawi określone składniki odżywcze. Populacja drobnoustrojów jest złożona i składa się z bakterii, pierwotniaków i grzybów/drożdży. Liczba drobnoustrojów jest ogromna- w jednej kropli płynu znajdującego się w jelitach konia może znajdować się nawet miliard bakterii.

Rodzaje drobnoustrojów występujących w układzie pokarmowym konia:

  • bakterie celulolityczne- trawią błonnik
  • bakterie proteolityczne- rozkładają białka
  • bakterie wytwarzające kwas mlekowy- trawią skrobię
  • pierwotniaki- wytwarzają lotne kwasy tłuszczowe
  • grzyby/drożdże- rozkładają błonnik
  • inne bakterie- wytwarzają witaminy z grupy B

Drobnoustroje te występują w całym przewodzie pokarmowym, tworząc mikrobiom jelitowy. Większość preferuje środowisko o neutralnym pH, dlatego prawie wszystkie zamieszkują jelito ślepe i okrężnicę. Populacja występujących w jelitach drobnoustrojów różni się w zależności od przyjmowanego pokarmu. Bakterie celulolityczne stanowią większość populacji bakterii w jelicie ślepym i okrężnicy, ponieważ tam znajdują się włókniste części diety (celuloza i hemiceluloza), które są trawione w czasie 12-48 godzin.

Ciekawostką jest fakt, że skład drobnoustrojów może w rzeczywistości różnić się w zależności od konia. To może wyjaśniać, dlaczego niektóre konie mogą jeść wszystko, podczas gdy u innych przy najmniejszej zmianie diety występują zaburzenia trawienne.

rola drobnoustrojów

Konie czerpią składniki odżywcze i energię z fermentacji materiałów paszowych w jelicie tylnym. Aż 70% energii konia pochodzi z lotnych kwasów tłuszczowych wytwarzanych w procesie fermentacji, do którego niezbędne są właśnie wspominane bakterie.

zachowanie równowagi

Celem równowagi mikrobiologicznej jest utrzymanie wysokiego poziomu bakterii celulolitycznych i niskiego poziomu bakterii-producentów kwasu mlekowego. Bakterie celulolityczne wytwarzają lotne kwasy tłuszczowe, które chronią przed namnażaniem się bakterii chorobotwórczych, takich jak E. coli czy Salmonella. Jeśli populacja bakterii wytwarzających kwas mlekowy zaczyna rosnąć, wytwarzają one zbyt dużą ilość kwasu mlekowego, które wpływa na pH jelit, czyniąc je mniej gościnnymi dla bakterii celulolitycznych i bardziej przyjemnymi dla bakterii chorobotwórczych. W tym momencie mogą pojawić się problemy. Stopień tolerancji zwierzęcia na zmiany pH przed wystąpieniem problemów może być kwestią wysoce indywidualną.

Równowaga polega na kontroli populacji. Kiedy następuje przeciążenie jednego rodzaju substratu trawionego przez jeden typ bakterii, następuje eksplozja populacji tego typu bakterii. Ma to wpływ na populacje innych typów bakterii, ponieważ mają one mniej substratu do strawienia, a produkt uboczny trawienia rosnącej populacji może sprawić, że środowisko będzie mniej nadające się do zamieszkania dla reszty drobnoustrojów. Zmiany w populacjach bakterii mikrobiomu jelitowego mogą powodować zaburzenia trawienia.

zagrożenia zaburzenia równowagi mikrobiologicznej

Przykładem może być sytuacja, gdy zmieniamy dietę konia, opartą do tej pory na paszy objętościowej i postanawiamy podawać paszę zbożową, od razu w ustalonych dawkach, bez powolnego wprowadzenia produktu do diety.

Początkowo liczba bakterii celulolitycznych będzie wysoka, ale teraz w ziarnie jest więcej skrobi, którą będą rozkładać bakterie produkujące kwas mlekowy. Bakterie wytwarzające kwas mlekowy zaczynają rozmnażać się w szybkim tempie, aby nadążać za ilością obecnej skrobi. Wzrost liczby tych bakterii spowoduje wytwarzanie dużych ilości kwasu mlekowego i spadek pH środowiska. Wkrótce pH będzie zbyt niskie, aby bakterie celulolityczne mogły się rozmnażać, więc zaczną obumierać, co spowoduje brak skutecznego trawienia blonnika. Cała ta sytuacja spowoduje negatywny wpływ na środowisko mikrobiologiczne, co może niekorzystnie wpłynąć na samopoczucie konia.

OBJAWY ZABURZONEJ RÓWNOWAGI MIKROBIOLOGICZNEJ W JELITACH

Objawy mogą być subtelne lub oczywiste i mogą różnić się sposobem, w jaki pojawiają się u koni. Koń może mieć gorszy apetyt, mieć mniej energii i wyglądać na przygnębionego. Bardziej oczywistymi objawami są wzdęcia, luźne stolce, biegunka, nawracająca łagodna kolka lub, w najgorszym przypadku, ochwat.

DLACZEGO WARTO ZADBAĆ O PRAWIDŁOWY MIKROBIOM?
  • Zachwiana równowaga mikrobiologiczna w jelitach może przyczyniać się do chorób takich jak kolka, ochwat, kwasica jelita.
  • Konie z niekorzystnym składem populacji drobnoustrojów w jelitach mają często problemy z optymalnym wykorzystaniem składników odżywczych, które są pobierane w paszy, przez co ciężko utrzymać je w dobrej kondycji.
  • W niedawno przeprowadzonym badaniu na 11 koniach startujących w zawodach wytrzymałościowych (bieg 160 km) stwierdzono, że mikrobiom był bardziej zróżnicowany u koni bardziej sprawnych, a mikrobiom koni mniej sprawnych zawierał mniej gatunków bakterii.
JAK ZACHOWAĆ RÓWNOWAGĘ?

Naturalna dieta bogata w paszę objętościową (dużo pastwisk i/lub siana) zapewni mikroorganizmom dokładnie to, czego potrzebują do utrzymania równowagi, zwłaszcza bakterie celulolitycznej, pierwotniaki i grzyby.

Jeżeli nie możesz zapewnić Swojemu koniowi dobrej jakości pastwiska, możesz wspomóc go suplementami.

TRZY SPOSOBY NA UTRZYMANIE RÓWNOWAGI MIKROBIOLOGICZNEJ:
  • Utrzymywanie stałego dostępu do dobrej jakości paszy objętościowej zapewni, że dobre populacje drobnoustrojów będą miały dużo substratu do rozkładu.
  • Stopniowe wprowadzanie nowej diety- jeśli zmieniamy rodzaj i ilość paszy, starajmy się to robić na przestrzeni 10-14 dni, da to populacjom drobnoustrojów czas na powolny wzrost i pozwoli uniknąć niepożądanych skutków
  • Unikanie podawania dużych posiłków z paszy treściwej. Dzieląc je na mniejsze, częstsze posiłki (jednorazowo nie więcej niż 2 kg paszy)- nie obciążamy jelita ślepego i jelita grubego. W przypadku koni na diecie wysokoskrobiowej należy zapobiegać zbyt niskiemu pH za pomocą buforu jelita grubego

wybierz odpowiednią paszę

horse care seria

Kierując się zasadą odpowiedzialnego żywienia, dzięki któremu możemy uniknąć wielu chorób oraz utrzymać konie w jak najlepszej formie, naukowcy Red Mills opracowali specjalną linię produktów Horse Care.

Są to pełnoporcjowe pasze z dodatkiem pakietu Nutrition Care, który zawiera m.in.:

  • prebiotyk FOS, który wspomaga rozrost dobrych bakterii
  • prebiotyk MOS, który przeciwdziała zasiedleniu jelita przez niechciane bakterie
  • drożdże, wspomagające trawienie błonnika i trawienie składników odżywczych;

zadbaj o suplementację

239.00 569.00  z Vat

Warto zastosować również suplement Nutri-Guard firmy Foran. Produkt wspierający zdrowie żołądka i jelit dzięki zawartym prebiotykom, wysokostrawnym błonnikom i pobudzającym apetyt witaminom z grupy B. Zawiera prebiotyk wspomagający rozrost dobrych bakterii jelitowych, wspomagając przez to trawienie i optymalizując wykorzystanie paszy w jelicie grubym. Polecany jako wsparcie dla każdego konia, a szczególnie dla koni narażonych na stres i bez dostępu do dobrej jakości pastwiska.

Utrzymanie zróżnicowanego mikrobiomu jelitowego konia pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. Zadbaj o dostarczenie mu wysokiej jakości paszy objętościowej oraz treściwej, a jeśli sytuacja tego wymaga- wprowadź do jego diety dodatkowe wsparcie w postaci suplementu. Szczególną uwagę należy skierować na konie sportowe, których codzienność odbiega daleko od naturalnego środowiska życia konia. Często takie konie doświadczają silnego stresu, który niejednokrotnie jest przyczyną występujących u nich wrzodów.

Potrzebujesz pomocy w wyborze odpowiedniej paszy lub suplementu dla konia? Napisz do nas na adres kontakt@foran.net.pl, z chęcią Ci pomożemy!

źródła:

Hindgut Bacteria Play Role in Laminitis, Colic in Horses, March 18, 2019 By Kentucky Equine Research Staff

 

Balancing the Microbes in the Horse’s Digestive Tract, January 3, 2012 By Dr. Kathleen Crandell

 

Microbiomes of Fit and Unfit Horses Explored, February 1, 2023 By Kentucky Equine Research Staff

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *