Tłuszcze właściwe to estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych. W ostatnim czasie ich znaczenie w żywieniu koni znacząco wzrasta. Do tej pory ich udział w dawkach pokarmowych nie przekraczał 5%- teraz ta sytuacja ulega zmianie. Tłuszcze i cukry to związki dające energię, które mogą w pewnym stopniu się zastępować. Jest to bardzo ważna informacja dla właścicieli koni, którym ze względów zdrowotnych, dawka przyjmowanych cukrów powinna zostać ograniczona.
ZALETY DIETY WYSOKOTŁUSZCZOWEJ
Tłuszczu w paszach objętościowych i zbożach jest mało i dlatego wydaje się być nienaturalną paszą dla koni, ale jego zalety odżywcze są niezaprzeczalne. Niektóre konie całkowicie uwalniają się od bolesnych schorzeń mięśni po przejściu z diety bogatej w skrobię na bogatą w tłuszcze. Zamiana skrobi na tłuszcze jest korzystna takźe dla koni w treningu sportowym, które stają się bardziej spokojne i skupione.
KWASY TŁUSZCZOWE
Dwie najbardziej znane rodziny kwasów tłuszczowych to kwasy omegą-3 i omega-6. Rodzina omega-3 wywodzi się z kwasu alfa-linolenowego (ALA), a rodzina omega-6 pochodzi z kwasu linolowego (LA). ALA i LA są uważane za „niezbędne kwasy tłuszczowe”, ponieważ odgrywają zasadniczą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu konia, choć nie mogą być wytwarzane w organizmie i muszą być pozyskiwane z pożywienia. Istotnymi członkami rodziny omega-3 są kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Co ciekawe, organizm konia jest w stanie przekształcić ALA w EPA i DHA, jeśli spożyje się odpowiednią ilość ALA.
Brak EPA i DHA w diecie koni jest zrozumiały, gdyż te dwa kwasy tłuszczowe występują niemal wyłącznie w rybach. Z drugiej strony ALA występuje głównie w roślinach liściastych, które są naturalnym składnikiem diety koni, w przeciwieństwie do produktów ubocznych pochodzenia rybnego. Także olej lniany jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Podstawowym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie jest LA pochodzący z olejów z nasion i zbóż. Olej kukurydziany, słonecznikowy i szafranowy zawierają duże ilości LA.
STOSUNEK OMEGA-3 DO OMEGA-6
Aby oba kwasy były skuteczne, w organizmie należy zachować równowagę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Każdy kwas tłuszczowy jest niezbędny do produkcji i dystrybucji grupy hormonów zwanych prostaglandynami. Prostaglandyny powstające w wyniku spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 mają różny wpływ na procesy zapalne w organizmie. Oprócz wpływu na reakcje zapalne, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pomagają w utrzymaniu stabilności błony komórkowej, rozwoju i funkcjonowaniu tkanki centralnego układu nerwowego, transferze tlenu i funkcjach odpornościowych.
Naukowcy nie ustalili optymalnego stosunku kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 u koni. Nawet bez dokładnego stosunku, ogólna wiedza na temat kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz typowe praktyki zarządzania końmi odkrywają pewne potencjalnie niepożądane trendy.
NATURALNA DIETA KONI
Naturalna dieta koni – składająca się głównie z pasz objętościowych świeżych i suszonych – zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż dieta składająca się z mieszanki pasz i ziaren zbóż. Udomowione konie są często karmione skoncentrowanymi źródłami energii w postaci pasz zbożowych. Ziarna zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-6 niż pasze objętościowe, tworząc stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, który może być niewłaściwy, szczególnie w przypadku diety bogatej w zboża. Konie, które muszą zużywać dużo energii, np. konie wyścigowe, skokowe i inne konie biorące udział w trzydniowych zawodach, a także klacze w okresie laktacji– są zazwyczaj karmione dietą wysokoziarnistą. Taka dieta może nie zapewniać niezliczonych korzyści wynikających z diety bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3.
Korzyści z kwasów tłuszczowych Omega-3
Wykazano, że optymalny poziom kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza stan zapalny w całym organizmie i wspomaga funkcje odpornościowe, szczególnie w przypadku alergii, chorób skóry, problemów z oddychaniem i zdrowia stawów. Korzyści reprodukcyjne obejmują lepszą płodność, wzbogaconą jakość siary, zwiększony pasywny transfer przeciwciał do źrebiąt oraz zwiększoną koncentrację, ruchliwość i żywotność plemników.
NOWE BADANIA
Naukowcy badają wpływ połączonej dawki DHA i EPA na zmniejszenie objawów krwotoku płucnego wywołanego wysiłkiem fizycznym (EIPH), zapalenia płuc i podrażnienie stawów. Sprawdzają i rejestrują także wpływ kwasów omega-3 na cykle rujowe klaczy, co może mieć związek z funkcjami rozrodczymi oraz możliwe właściwości przeciwutleniające właściwe kwasom tłuszczowym omega-3.
Badanie nowych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, może utorować drogę do jaśniejszej i zdrowszej przyszłości koni na całym świecie.
ZABURZONA RÓWNOWAGA
Współczesna dieta koni zapewnia zaburzoną proporcję kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, niedostateczną podaż kwasów omega-3 i nadmierną podaż omega-6. Ziarna zbóż, takie jak owies i kukurydza, a także wiele olejów roślinnych, są bogate w kwasy omega-6, podczas gdy siano i pastwiska dostarczają kwasów omega-3, pomimo niskiej całkowitej zawartości tłuszczu. Olej lniany, rzepakowy i sojowy mają odpowiednią zawartość kwasów omega-3, choć wciąż mniejszą niż ilość dostarczanych kwasów omega-6.
Zbyt dużo kwasów omega-6 i zbyt mało kwasów omega-3 może skutkować nadmiernym stanem zapalnym w organizmie.
Podając olej roślinny ze względu na jego kaloryczność, zastąp olej kukurydziany, szafranowy i słonecznikowy produktem o wyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, takim jak olej lniany Olej kukurydziany zawiera kwasy omega-3 do omega-6 w proporcji 1:27, podczas gdy olej lniany 1:2,5.
Jak zwiększyć zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie konia?
Podając olej roślinny ze względu na jego kaloryczność, zastąp olej kukurydziany, szafranowy i słonecznikowy produktem o wyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, takim jak olej lniany Olej kukurydziany zawiera kwasy omega-3 do omega-6 w proporcji 1:27, podczas gdy olej lniany 1:2,5.
Aby zapewnić równowagę kwasów tłuszczowych, wybierz nasz suplement Foran Kentucky Karron Oil. Jest tozemulgowany olej lniany (jedyny na rynku), dostarczający łatwo dostępne kwasy omega-3 i 6.
Warto wprowadzić zdrowe kwasy tłuszczowy do diety każdego konia. Zadbaj o to szczególnie wtedy, gdy Twój koń nie ma dostępu do świeżej trawy, będącej naturalnym źródłem kwasów omega-3. Suplementację olejem lnianym zalecamy szczególnie w okresie zimowym, kiedy jakość pastwisk w Polsce nie jest najlepsza.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub potrzebujesz pomocy w wyborze odpowiedniego produktu dla Swojego konia, napisz do nas na kontakt@foran.net.pl
Źródła:
- Omega-3 Fatty Acids for Horse Health- By Kentucky Equine Research Staff
- Fat as an Energy Source During Injury Recovery in HorsesBy Dr. Peter Huntington
- Żywienie koni, H. Meyer
a jak wygląda użyteczność oleju konopnego ?
W oleju konopnym stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 3:1. Stosunek tych kwasów tłuszczowych dla koni w oleju lnianym jest korzystniejszy 🙂